Aktuality

O mesiac Rally Košice

Jednou z najstarších súťaží na Slovensku je práve Rally Košice, ktorá v septembrovom termíne 7. – 8. zapíše už svoju 38-mu stránku bohatej histórie. Hodno je spomenúť, že vlani tomu bolo už 40 rokov, čo sa konala prvá súťaž. Bolo to presne 8. mája 1971 a na štarte bolo 28 automobilov. Od tých čias sa štartové pole každým rokom zvyšovalo a verme že aj v tomto sa v metropole východu zíde prinajmenšom stovka súťažiacich. Za tie roky sa kronika košickej rely riadne naplnila a skrýva množstvo zaujímavosti od svojich prvých nesmelých krokov až po dnešok. História tejto rely sa začala písať už v roku 1970, keď partia automobilových nadšencov založila Automotoklub VSŽ, ktorý bol nástupcom MTO (mototuristického oddielu) a následne uzrel svetlo sveta aj I. ročník košickej rely. S odstupom času a rokov môžeme povedať že išlo skôr o test pravidelnosti a spoľahlivosti, veď na celej trase bola jedna 7,5 km dlhá rýchlostná skúška. S pribúdajúcimi ročníkmi a meniacimi sa predpismi pre túto motoristickú disciplínu sa menil pochopiteľne aj charakter rely do súčasnej podoby.

Tohoročná Rally Košice je zaradená do seriálu Zóny strednej Európy - FIA CEZ Rally Trophy, do Platinum Majstrovstiev Poľska v rally, Majstrovstiev Maďarska a DMACK Tyres Rally 2012 - Majstrovstiev Slovenska. Po štvrtý raz je neoddeliteľnou súčasťou podujatia aj Slovenský Rally Pohár. Zostáva nám ešte dodať, že dvojdňová súťaž Rally Košice sa bude samostatne hodnotiť každý deň do slovenského šampionátu a aj do SRP, pričom do celkového hodnotenia 38. Rally Košice budú zaradené iba posádky, ktoré dokončia oba súťažné dni.

V tomto roku sa košická súťaž vracia k septembrovému termínu. Už po štvrtýkrát bude súčasťou poľského šampionátu a po siedmych rokoch bude opäť súčasťou Majstrovstiev Maďarska, ktoré naposledy zavítalo na košické trate v roku 2005. Iste si viacerí pamätníci spomenú na devätdesiate roky, keď košická rely bola súčasťou maďarského šampionátu (1996 – 1998) a na štarte bývalo viac ako sto posádok. Už v roku 1998 sa Košice stali dejiskom troch národných šampionátov (slovenského, maďarského a českého), teraz sa fanúšikovia môžu tešiť na podobnú situáciu, keď sa im predstavia posádky súperiaci o prídel bodov do Majstrovstiev Slovenska, Poľska a Maďarska.

V týchto dňoch organizátori z Auto klubu Košice zverejňujú Zvláštne ustanovenia a posádky sa môžu prihlásiť na jeden z vrcholov domácej sezóny. Uzávierka prihlášok s redukovaným vkladom je 24. augusta, pre tých čo budú čakať do poslednej chvíle s prihláškou je termín podania 27. augusta. Košická rely patrí najvýznamnejším motoristickým podujatím na Slovensku aj v metropole východu. Jej tradícia je úzko spojená s popularizáciou motoristického športu na Slovensku o čom svedčí aj značný záujem fanúšikov, ktorých môžeme stretávať okolo tratí jednotlivých rýchlostných skúšok.

Organizátori z Auto Klubu Košice pripravili v tomto ročníku pre jazdcov trať s celkovou dĺžkou 548 km, z ktorých 13 rýchlostných skúšok bude tvoriť 164 km. Súťaž pozostáva z dvoch etáp a štyroch sekcii.

Všetky informácie o súťaži bude organizátor postupne zverejňovať na tejto stránke v podstránke venovanej 38. Rally Košice

Základný program Rally Košice

Streda 5. septembra 2012
Od 8.00 h obhliadka trate

Štvrtok 6. septembra 2012
O 14.00 h koniec obhliadky trate 
Od 7.00 h do 12.00 h administratívne preberanie
Od 7.300 h do 13.00 h technické preberanie
Od 18.00 h slávnostný štart na Hlavnej ulici

Piatok 7. Septembra 2012
Štart prvého súťažného dňa o 8.00 h
Cieľ prvého súťažného dňa o 17.50 h

Sobota 8. Septembra 2012
Štart druhého súťažného dňa o 8.00 h
Cieľ prvého súťažného dňa a dekorovanie víťazov na cieľovej rampe o 17.00 h

Košice 6. 8. 2012    
Tlačové stredisko 38. Rally Košice

 



<< späť na aktuality
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   rollyweb