Aktuality

RK SAMŠ informuje: Majstrovstvá Slovenska v rally 2009

Na oficiálnej stránke Slovenskej asociácie motoristického športu bol v januári zverejnený kompletný text Ročenky SAMŠ, ktorý prináša základné pravidlá pre organizovanie automobilových podujatí, vydávanie licencii pre jazdcov, rozhodcov a organizátorov, ďalej systémy majstrovstiev Slovenska v jednotlivých disciplínach, základné informácie o technických predpisoch, národné technické predpisy, poplatky za úkony SAMŠ, kalendár podujatí, disciplinárny poriadok a stanovy SAMŠ spolu s rokovacím poriadkom.

 

Majstrovstvá Slovenska v rally 2009

Systém šampionátu z uplynulých rokov ostáva zachovaný. Ako sme už informovali, spoločnosť Tempus, promotér seriálu z rokov 2007 – 2008 ukončil spoluprácu so SAMŠ, preto názov tohoročného seriálu bude „Majstrovstvá Slovenska v rally 2009“ (MSR).

 

Seriál MSR je otvorený pre všetkých účastníkov, ktorí vlastnia licenciu jazdca zo štátov patriacich so FIA CEZ Trophy – Zóny strednej Európy v rally. Jedná sa o tieto krajiny: Rakúsko, Bosna-Hercegovina, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Taliansko, Macedónsko, Čierna hora, Poľsko, Srbsko, Slovinsko, a Slovenská republika.

 

V roku 2009 nebudú jednotlivým rally pridelené koeficienty. Vzhľadom na celkovú situáciu Rally komisia SAMŠ rozhodla o skrátení celkovej dĺžky trate rýchlostných skúšok z vlaňajších 130 km na 110 km +/- 20%. V mimoriadných prípadoch, najmä u spoločných podujatí v zahraničí, kde je predpísaná dĺžka trate vyššia ako u nás, bude sa touto problematikou zaoberať Rally komisia SAMŠ.

 

Majstrovstiev Slovenska v rally 2009 sa môžu zúčastniť vozidlá tak, ako tomu bolo aj v minulej sezóne. To znamená, že sú prípustné všetky vozidlá, ktoré vyhovujú predpisom FIA – Príloha J (skupina N, A a tiež vozidlá homologované v skupinách R, ktoré sa však prihlasujú do príslušných skupín a tried A a N).

Do tejto skupiny vozidiel patria aj vozidlá triedy A8 včítane WRC a taktiež „veľké kity“ ak by sa mali záujem zúčastniť MSR 2009.

O body do slovenského šampionátu budú bojovať už tradične aj historické vozidlá (musia vyhovovať FIA Prílohe K a národným technickým predpisom) a už po tretí rok aj vozidlá „slovenskej“ skupiny F. Jedná sa o vozidlá, ktorým skončila homologácia alebo ktoré homologované nikdy neboli, avšak musia spĺňať národné technické predpisy pre túto skupinu.

Klasifikácia v jednotlivých objemových triedach ostáva zachovaná podľa roku 2008, do kategórie Junior 2000 budú klasifikované posádky, ktorých jazdec je narodený po 1. januári 1984 a budú súťažiť na vozidle s objemom do 2000 cm3 s jednou poháňanou nápravou.

 

Ostáva zachované aj bodové hodnotenie za dosiahnuté výsledky. V absolútnom poradí posádky na prvom až dvadsiatom mieste získajú body podľa stupnice: 30, 25, 21, 19, 17, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

A v hodnotení v skupine F, v Junior 2000, historických vozidlách a v klasifikácii tried posádky na prvom až desiatom mieste body podľa stupnice:  20, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2 a 1 bod.

Do konečného hodnotenia Majstrovstiev Slovenska v rally 2009 SR sa z celkového počtu usporiadaných rally každej posádke započítavajú najlepšie bodové výsledky zo všetkých uskutočnených rally mínus jeden najhorší výsledok.

 

Licencie

a) licencia jazdca: Od roku 2008 platia nové úpravy vo FIA Prílohe L, ktoré predpisujú národným asociáciám vydávať medzinárodné licencie pre rally (FIA licencie R) až po stanovenej skušobnej dobe s národnou licenciou.

To znamená, že novým žiadateľom o licenciu rally môže SAMŠ vydať len národnú licencia (poplatok za vydanie 116 EUR). A až po absolvovaní piatich súťaží s vozidlom v objemovej triede do 2000 cm3, môže takýto jazdec požiadať SAMŠ o vydanie medzinárodnej licencie jazdca.

Podmienkou na vydanie licencie rally je: vek minimálne 18 rokov, vlastníctvo vodičského preukazu skupiny B, vyhovenie lekárskym testom (potvrdený zdravotný preukaz a žiadosť o licenciu), absolvovanie predpísaného školenia (pre nových žiadateľov platí rošírené školenie).

Žiadatelia o licenciu musia zaslať na SAMŠ kompletne vyplnenú žiadosť, zdravotný preukaz, fotografiu (môže byť aj v elektronickej podobe) a poplatok za vydanie licencie.

b) licencia súťažiaceho: platia predpisy z roku 2008

c) povolenie štartu v zahraničí nie je potrebné, ak sa v zahraničí koná súťaž zaradená do MSR. Ináč je možné bezplatne požiadať SAMŠ o jeho vydanie ale len ku medzinárodnej licencii.

 

Poplatky

66 EUR  - národná licencia jazdca pre skupinu F (1. rok)

116 EUR- národná licencia jazdca

150 EUR- medzinárodná licencia R jazdca

17 EUR  - licencia súťažiaceho na meno (len pre 1 posádku)

66 EUR  - licencia súťažiaceho na meno (pre viac posádok), na právnickú osobu (združenie občanov, firma)

 

 

Gabriela Szczeczinová

Rally komisia SAMŠ



<< späť na aktuality
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   rollyweb