Press
TS č. 6 – Prvý deň vyhráva Béreš jr.

Maďarské mesto Eger sa stalo dejiskom úvodnej automobilovej súťaže započítavanej do slovenského šampionátu. Na štart sa postavilo vyše dvesto posádok, z toho štyridsiatka bojovala o body v seriáli TEMPUS BECEP RALLY 2008 – majstrovstvá Slovenska.

 

Slávnostný štart s predstavením posádok prebehol pred zrakmi desaťtisícov divákov  v piatkových večerných hodinách na námestí Dobó tér priamo pod Egerským hradom. Obdivovať aj veru bolo čo, veď desiatka vozidiel najvyššej špecifikácie WRC sa už okrem súťaží zaradených do FIAWorld Rally Championship len tak niekde nevidí.

 

Premiéru na tejto súťaži si odbila aj dlho očakávaná a medializovaná dvojica vozidiel Fiat Abarth Grande Punto S2000. Do nich usadla dvojica dlhodobých rivalov Jozef Béreš jr. a Grzegorz Grzyb. Veľkou výzvou bola egerská rely aj pre absolútnych nováčikov v slovenskom šampionáte ktorými sú Lipták so Samselim, Rusnák s Gomorim a Žilinčan Ballay. Na všetkých zúčastnených čakalo v priebehu prvého dňa deväť rýchlostných skúšok.

Už pri príjazde do časovej kontroly RS1 mala smolu trojica našich posádok, keď z dôvodu  prehustenej dopravy spôsobenej veľkým počtom divákov pri príjazde na RS „pichli“ 10 sekundovú penalizáciu Drotár, Homola a Kupec. Hneď prvá RS znamenala stop pre Kupca – porucha motora a Kapušanského – havária. V druhej RS sa ku nim pripojil Homola, ktorý skončil mimo trať. V tretej RS padol z prvého miesta Grzyb, ktorý skončil mimo trať a trvalo mu dlhých 1 a pol minúty kým sa vrátil naspäť na cestu. Ešte väčšiu smolu mal Mário Csente, ktorému sa po výlete mimo trať už naspäť nepodarilo dostať a musel zo súťaže odstúpiť. Stop tejto rýchlostnej skúške urobil András Hadik, ktorý svoje Subaru Impreza N12 poslal cez strechu a usporiadateľ po jeho havárii nariadil voľný prejazd. V štvrtej rýchlostnej skúške dal po opätovnom výlete mimo trať zbohom Grzegorz Grzyb, ktorému vyťahovanie z priekopy trvalo veľmi dlhých 5 minút a navyše pri tomto úkone spálil spojku na Fiate Abarth Grande Punto S2000. O ďalší rozruch sa postaral na šiestej rýchlostnej skúške Matúš Pavlík, ktorý skončil so svojim vozidlom v lese a obaja členovia posádky boli odvezení na lekársku prehliadku, ktorá našťastie dopadla dobre. V poslednej rýchlostnej skúške, ktorá bola odštartovaná za hustej hmly sa o poriadny rozruch postaral Jozef Béreš jr. so spolujazdcom Róbertom Mullerom, ktorým sa podarilo zajazdiť tretí najrýchlejší čas a s vozidlom špecifikácie S2000 nechali za svojim chrbtom dokonca štyri podstatne silnejšie vozidlá kategórie WRC. Zároveň sa podarilo nášmu najúspešnejšiemu jazdcovi prebojovať na konečné šieste miesto v celkovom poradí prvého dňa START AUTÓ RALLYE.

 

Celkové poradie START AUTÓ RALLYE po prvom dni:

 

1. Benik - FORD Focus, 2. Turán - Peugeot 307 +1:06.8, 3. Herzig - SUBARU Impreza +1:25.1, 4. Spitzmuller - MITSUBISHI Lancer +1:36.3, 5. Béreš jr. - FIAT Grande Punto +2:13.0

 

TEMPUS BECEP RALLY 2008 – majstrovstvá Slovenska:

 

1. Béreš jr., 2. Orsák +1:01,7, 3. Drotár +1:25,3, 4. Gavlák +1:33,2, 5. Hankó +4:50,2

 

 

Miroslav Majláth

tlačový tajomník

TEMPUS BECEP RALLY 2008

 



<< späť na press
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   flag eu  made in europe - rollyweb.sk