Press
DMACK Rally 2013 – Majstrovstvá Slovenska odštartovali v Egri
Melichárek, Grzyb a Béreš ml. si z 9. Eger Rallye odniesli najcennejšie trofeje, zatiaľ čo L Racing vyhral súťaž tímov. Prvé podujatie načrtlo rozloženie síl v seriáli DMACK Rally 2013 - Majstrovstiev Slovenska.
Rýchle zákruty, občas vyťahané blato a retardéry skracujúce dlhé rovinky - to je v skratke asfaltová Eger Rallye. Populárna súťaž tradične priťahuje množstvo fanúšikov. Inak to nebolo ani tento rok. Na štart sa prihlásilo až 84 posádok, zväčša z Maďarska, Slovenska a Poľska. Jazdilo sa na rovnakých cestách ako po minulé roky, a to v kopcoch a dedinách blízkeho okolia Egru.
Deviata Eger Rallye sa stala otváracím podujatím slovenského, aj maďarského šampionátu a tiež FIA CEZ - Majstrovstiev zóny strednej Európy. Posádky aj diváci si v skrátenom režime vychutnali jednu rýchlu a dramatickú súťaž. Tá začala otváracím ceremoniálom v piatok 5. apríla večer na námestí Dobó v historickom centre Egru. O dva dni neskôr si na rovnakom mieste posádky preberali svoje trofeje. Desať rýchlostných skúšok v celkovej dĺžke takmer 141 km rozdelil organizátor v pomere 4:6; ich dĺžka bola ale rovnaká v oboch etapách. Pre Slovensko sa oba dni rátali ako dve samostatné súťaže.

Sobota
Tímy v dopoludňajších hodinách absolvovali obhliadku trate. V sobotu o 15:03 potom odštartovali do prvej rýchlostnej skúšky Egerbakta - Sirok 1. Chladné počasie (5 oC) a občasný dážď poznačili celú sobotu. Súťaž končila po zotmení, posledná - štvrtá skúška Terpes - Sirok 2 sa začala až o 19:50.
Celkové poradie v slovenskom šampionáte sa po prvom dni nieslo v znamení bratov Melichárekovcov, ktorí so svojím Melico Racing Team osedlali nový stroj Citroën C4 WRC. O 28,1 s za nimi obsadili druhú priečku duo Grzyb/Hundla (RUFA Sport, ŠKODA Fabia S2000). Ďalších 6,7 s za poľským jazdcom skončila dvojica Béreš ml./Répás, prvýkrát jazdiaci za tím L Racing s novým vozidlom Subaru Impreza R4.
Cieľ prvej etapy uvidelo až 17 slovenských posádok. Pre technickú poruchu vypadla posádka č. 10 Ondrej/Gömöri (CMM Media Sport, Mitsubishi Lancer Evo IX). Porucha odstavila aj ženskú dvojicu Debnárová/Zemanová (RASMAR Rally Team Peugeot 206) a podobne skončilo aj duo Hadik/Kertész. Všetky tri posádky absolvovali druhú etapu v režime super rely.

Nedeľa
Stabilné počasie, suché cesty a množstvo fanúšikov privítali posádky v druhý a záverečný súťažný deň egerskej rely. Piata rýchlostná skúška Szarvaskó - Egerbocs 1 spustila o 13:06 kolotoč druhej etapy, pozostávajúcej z troch dvakrát opakovaných skúšok. Dvadsať posádok štartovalo v rámci DMACK RALLYE 2013 - Majstrovstiev Slovenska.
Výpadok na štarte prvej rýchlostnej skúšky druhého súťažného dňa odsunul posádku Melico Racing dočasne na druhú priečku v slovenskom šampionáte za Grzybovcov. Vedenie si však v ďalších skúškach vydobyli naspäť a stali sa tak celkovými víťazmi v rámci slovenských majstrovstiev, pričom v absolútnom poradí podujatia skončili na treťom mieste za posádkami Kazár/Szöke (Maximmun Racing Team, Citroën Xsara WRC) a Herczig/Bacigál (Škoda Rallye Team Hungary, Škoda Fabia S2000).

V rámci DMACK RALLYE 2013 - Majstrovstiev Slovenska skončili za bratmi Melichárekovcami Grzegorz Grzyb/Robert Hundla a na treťom mieste dojazdili Jozef Béreš ml./Zoltán Répás.

Celkové poradie Eger Rallye v rámci MSR:
1. MELICHÁREK-MELICHÁREK - CITROËN C4 WRC
2. GRZYB-HUNDLA - ŠKODA Fabia S2000
3. BÉREŠ-RÉPÁS - SUBARU Impreza R4
4. KOČI-STARÝ - ŠKODA Fabia S2000
5. DROTÁR-BÁNOCI - ŠKODA Fabia WRC
6. PETHÓ-ZEJDA - MITSUBISHI Lancer Evo IX
7. CSENTE-TĚŠÍNSKY - SUBARU Impreza
8. MAJERČÁK-KOLLÁRIK - MITSUBISHI Lancer Evo IX
9. KUKUČKA-PODOBNÍK - MITSUBISHI Lancer Evo IX
10. NAGY-KUŠNIER - CITROËN C2R2 Max

V celkovom hodnotení DMACK RALLYE 2013 - Majstrovstiev Slovenska vyhrali v triede 11 bratia Melichárekovci pred Drotárom/Bánocim. Triedu 2 vyhral Grzyb/Hundla pred Bérešom/Répásom a Kočim/Starým. Triede 3 dominoval Csente/Těšínsky pred Majerčákom/Kollárikom a Kukučkom/Podobníkom. Triedu 5 vyhral Pryma/Böröcz. Triedu 6 Nagy/Kušnier pred Fuskom/Slovákom. Triedu 7 vyhral Molnár/Parihus. Trieda 8 patrila Konečnému/Molčanovi pred Keszim/Helméczym a trieda 9 zmiešanej posádke Radó/Kovács.

Do DMACK RALLY 2013 - súťaže tímov bolo prihlásených šesť tímov. O výsledku rozhoduje súčet bodov za umiestnenie posádok v záverečnej klasifikácii oboch súťažných dní. Napovedá to o kvalite tímu a jeho celkovej príprave na súťaž. Okrem výkonu na trati ide aj o stratégiu pri výbere posádok do tímu.
1. miesto: L Racing (Béreš - Repás, Keszi - Helméczi)
2. miesto: Subaru Komárno Rally Team (Csente-Těšínsky, Radó-Kovács)
3. miesto: Melico Racing (Melichárek - Melichárek)

Najbližšie podujatie DMACK RALLYE 2013 - Majstrovstiev Slovenska bude Rally Prešov, 3.-5. mája.


Martin Trenkler, autosportfoto.sk




<< späť na press
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   flag eu  made in europe - rollyweb.sk