Aktuality
Prípravy v plnom prúde
Pomaličky si zvykáme, že slovenský šampionát automobilov do vrchu spomedzi ostatných disciplín začína tradične posledný, ale potom má doslova šialené tempo. V priebehu dvoch mesiacov absolvujú jazdci polovičku sezóny, dve podujatia už majú úspešne za sebou, tretie je pred dverami a štvrté počas druhého júnového víkendu na ne klope. Aj preto usporiadatelia z košického Auto klubu Košice a spoločnosti Moris Slovakia majú plné ruky práce, aby všetko pripravili k 5. ročníku MORIS CUP Jahodná (7. - 9. 6.) po organizačnej aj športovej stránke čo najlepšie. Dlhá zima zanechala stopy aj na samotnej ceste, kde bolo viacero poškodených úsekov, na opravu ktorých prispelo aj samotné mesto Košice, čím dalo všetkým fanúšikom a priaznivcom motorizmu jasný signál o záujme podporovať tieto preteky. Prípravy na piaty ročník sú v plnom prúde a organizátori doťahujú posledné detaily. Pozornosť sa sústreďuje na opravu výtlkov na ceste, ako aj vyčistenia krajníc od zimného posypového materiálu.

Postupne sa náš kopec dostáva do povedomia jazdcov, fanúšikov, pričom už má aj stabilné miesto v itinerári podujatí FIA. Po tretí raz je MORIS CUP Jahodná zaradený do dvoch FIA šampionátov (FIA IHCC International Hill Climb Challenge a FIA ECC Európskeho pohára) a toho roku aj premierovo do tretieho (FIA HHCC ME historických automobilov).  Súčasťou podujatia budú aj dva národné šampionáty – majstrovstvá Slovenska MSR ako 6. a 7. preteky, majstrovstiev Poľska GSMP ako 3. a 4. preteky.

Po skúsenostiach z predchádzajúcich ročníkov pripravujú organizátori tri servisné parkoviská A, B, C. Prvé dve sa budú nachádzať priamo v areáli rekreačného strediska Jahodná a tretie bude na príjazdovej ceste bude sa využívať iba v prípade veľkého počtu štartujúcich. Tých postupne pribúda do zoznamu prihlásených, ktorý sa definitívne naplní vo štvrtok 30. mája do 24.00 h. Doteraz v ňom nájdeme pestré zloženie jazdcov z viacerých krajín, či už z Francúzska, Rakúska, Poľska a Česka.

Medzi nimi nechýba absolútny víťaz prvého ročníka MORIS CUP Jahodná Martin Koiš, ktorý bude súťažiť na automobile Ford Fiesta. Z ďalších jazdcov môžeme spomenúť Jiřího Svobodu na Norme M20F, Václava Janíka na Lole B02/50 ako aj Ericha Achsa na formule Opel Lotus. S wéercečkom sa predstaví Ján Miloň a preteky na východe republiky si iste nenechá uniknúť ani Igor Drotár jazdiaci rovnako s fabiou WRC.

V predchádzajúcich ročníkoch sa jazdci presvedčili že kopec Jahodná je špecifický a z jazdeckého hľadiska veľmi ťažký. Jeho náročnosť spočíva v zmene rytmu trate a prispôsobeniu sa jazdca rôznemu charakteru, keď v dolnej časti sa jazdí na širokej trojprúdovej ceste a potom sa zužuje do dvojprúdovej s množstvom pravých a ľavých zákrut. Podobne ako vlani aj teraz sa  bude v dolnej časti trate nachádzať tribúna pre divákov, ktorí tak budú mať dobrý výhľad na časť trate medzi stanovišťami päť a šesť.

Počas oboch súťažných dní bude kopec Jahodná uzavretý pre bežnú premávku v čase od 6.30 h do 18.00 h a dostať sa autom do priestoru štartu nebude možné. Aj preto organizátori v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice pripravili pre divákov a návštevníkov súťaže kyvadlovú dopravu, ktorá bude premávať zo zastávky v Čermeli pri štadióne Lokomotívy v polhodinových intervaloch na Alpinku. Ráno od 7.00 h do 8.30 h, popoludní od 12.00 h do 13.30 h. Podvečer pôjdu z Alpinky autobusy späť do Čermeľa od 17.00 h do 18.30 h.

Tlačové stredisko 5. MORIS CUP Jahodná 2013


<< späť na aktuality
all rights reserved Auto Klub Košice © 2009   flag eu  made in europe - rollyweb.sk