Aktuality

Slovenský Rally Pohár v svojej prvej polovici

Slovenský Rally Pohár sa tento rok teší veľkej obľube u jeho účastníkov. Základnou myšlienkou pri jeho vzniku bolo umožniť vyskúšať si svoje jazdecké schopností v prostredí „veľkej“ rally za „menší peniaz“. A to si počas tejto sezóny vyskúšalo už 36 posádok. Avšak len trom z nich sa podarilo vo všetkých troch doposiaľ zorganizovaných podujatiach vidieť cieľ a odjazdiť tak takmer 104 kilometrov rýchlostných skúšok.

Prvé podujatie SRP sa uskutočnilo už na prelome apríla a mája v Prešove. Na štart sa postavilo 27 posádok, pred ktorými bolo 34,2 ostrých kilometrov. Najväčším problémom pre súťažiacich bola mestská rýchlostná skúška, kde boli najmä prevodovky a brzdy vozidiel vystavované najväčšiemu tlaku. Práve tu muselo kvôli technickým problémom odstúpiť až 10 jazdcov. Na všetkých štyroch rýchlostných skúškach bol jednoznačne najrýchlejší Peter Lorenčík na Mitsubishi Lancer Evo X. Pred druhým Radoslavom Fabiánom vyhral s náskokom takmer jednej minúty a tretím Jánom Kováčikom ďalších 20 sekúnd, čím si zabezpečil vedúce postavenie v celkovom hodnotení. Víťaz vtedy priebežné vedenie vôbec neočakával a po pretekoch povedal: „Na Prešove sa nám samozrejme páčilo a viac už ani spokojnejší byť nemôžeme, keďže sme vyhrali SRP. Teraz sa zameriame hlavne na tento seriál, keďže vedieme celkovo“.

Tri týždne po absolvovaní prvého podujatia v Prešove sa posádky Slovenského Rally Pohára presunuli do okolia Rimavskej Soboty. Práve tu sa uskutočnila Salgó-Gemer Rally, na ktorej na súťažiacich čakali 3 náročné rýchlostné skúšky o dĺžke necelých 34 km. Na štart sa postavilo 20 posádok, z ktorých 4 nedorazili do cieľa. Vďaka skvelým výkonom posádky Lorenčík - Rusnáčik, ktorá zvíťazila v dvoch meraných úsekoch, sa poradie na najvyššej priečke v celkovom hodnotení nemenilo. Miesta na stupňoch víťazov si jazdci rozdelili spravodlivo podľa objemu motora. Prvé miesto získal spomínaný Peter Lorenčík (trieda SP3), druhá priečka patrila Mirovi Krbaťovi na aute Renault Clio (trieda SP2) a tretie miesto sa ušlo Jozefovi Kriškovi na vozidle Škoda Fabia (trieda SP1).

Zatiaľ posledné podujatie tohoročného seriálu sa konali začiatkom júla v obci Lubeník a jeho okolí. Na trať dlhú 36 kilometrov sa rozhodlo vydať 24 súťažných posádok. O tom, že preteky boli veľmi náročné svedčilo aj to, že z jazdcov jazdiacich Majstrovstvá Slovenska v rally vypadla tretina odštartovaných. Podobne tomu však bolo aj v SRP, kde takmer polovica štartujúcich nezvládla náročnosť súťaže. Po prvej, takmer 12 kilometrovej rýchlostnej skúške, si najlepšie viedli posádky Ondrej - Gomori, Lorenčík - Rusnáčik a Ondrej - Fodor. Iróniou bolo, že ani jedna z týchto posádok, či už kvôli technickým problémom alebo kvôli havárii, preteky nedojazdila a uvoľnili tak miesto pre ďalších súťažiacich. Druhú erzetu s náskokom len necelých dvoch sekúnd pred Mirom Krbaťom a Tomášom Konečným vyhrala posádka Dobšinský - Laurincová jazdiaca na vozidle Škoda Favorit a tretiu, poslednú časť, vyhral doteraz nenápadný Peter Turek. Avšak celkové poradie sa natoľko zamiešalo, že víťazmi, aj keď bez najrýchlejšieho času, sa stali Marián Kekeňák so Zdenkom Bystránom jazdiaci na vozidle Škoda Felícia. Zvyšné dve miesta na stupňoch víťazov si odniesli posádky z „najslabšej“ triedy SP1. Druhý skončil Peter Danielis s Adriánou Marinecovou a tretí došli Tomáš Konečný s Matúšom Lejkom, obe dvojice na autách Suzuki Swift.

Každé z týchto podujatí bolo jedinečné a prinieslo zmeny do celkového poradia seriálu. Triedu SP1 aktuálne po prvých troch súťažiach vedie zmiešaná posádka Peter Danielis - Adriána Marinecová so 47 bodmi. Ako jedna z troch posádok zatiaľ odjazdila a aj dojazdila všetky podujatia tohtoročného kalendára SRP. „Zatiaľ sa mi páčilo na každom podujatí SRP. Som naozaj rád, že vznikol tento seriál a že sa vyvíja stále k lepšiemu. Pokiaľ sa nič mimoriadne nestane, tak urobím všetko preto, aby sme sa zúčastnili aj na všetkých zvyšných pretekoch tak, ako sme si to naplánovali na začiatku sezóny. Veľmi sa teším na Rally Košice, vyzerá to tak, že to budú parádne, ale aj veľmi náročné preteky“, povedal Peter Danielis.

Vďaka poslednej súťaži a podobne ako vedúca dvojica, aj vďaka všetkým dojazdeným pretekom, sa na výborné druhé miesto posunula posádka Marián Kekeňák - Zdenko Bystrán, ktorá si vymenila svoju pozíciu s dvojicou Jozef Kriška - Ján Bomba na Škode Fábia. „Celá myšlienka SRP sa mi veľmi páči, aj keď niektorí to možno odsudzujú, ale stále prichádzajú noví jazdci, takže to znamená, že to má perspektívu a nezanikne tento krásny šport. Zatiaľ čo sa týkalo tratí, sa mi najviac páčila Salgó - Gemer Rally a tam sa nám aj darilo 3. miesto absolútne a 1. v triede SP1. Každé podujatie má však niečo do seba, každé má určité plusy a mínusy, záleží ako sa na to človek pozrie. Veľmi sme sa tešili na Rally Lubeník, bola to pre nás domáca súťaž. Asi sme doma zakliati, stále sa nám pokazí motor a táto súťaž vyzerala veľmi pekne. Tešili sme sa na RS Chvalová, no stala sa nám osudnou hneď RS 1, asi 4 km pred jej koncom nám odišiel motor. Je úplne rozbitý, tak to teraz momentálne riešime a uvidíme či ešte tento rok na rally odštartujeme alebo niečo vymyslíme na novú sezónu, všetko je otázka financií. A keďže jazdíme aj vrchy a je kolízny termín s Košicami, tak nevieme ale nejdeme to riešiť s horúcimi hlavami. Rád by som bol na štarte Rally Košice, vyzerá to byť pekná súťaž. Aj keď sme poruchou na Rally Lubeník prišli o 1. miesto v triede SP1, ostali sme tretí a chceli by sme to nejako dobojovať, takže uvidíme“, zhrnul Jozef Kriška.

Šieste mieste v triede SP1 si udržiava Tomáš Konečný s Matúšom Lejkom. Aj keď prvé podujatie nedojazdili, no vo zvyšných pretekoch obsadili tretie a štvrté miesto. „SRP je skvelá myšlienka, na Slovensku už máme množstvo rôznych amatérskych seriálov, ale takýto medzistupeň tu určite chýbal. Možnosť zbierať skúsenosti priamo v prostredí a na tratiach veľkých súťaži sa nedá ničím nahradiť. Pre nás sa sezóna nezačala najšťastnejšie, keďže sme na domácej súťaži ostali verní tradícii prešovských posádok na prešovskej rally a odstúpili už na prvej rýchlostnej skúške. Ďalšie dve súťaže sme už zvládli bez väčších problémov a na Rally Lubeník sme sa dokonca po prvýkrát postavili na "bedňu" v rámci absolútneho poradia. Teraz sa už tešíme na dvojdňovú rally Košice, kde sa pokúsime nadviazať na úspech z Lubeníka a veríme, že opäť poriadne potrápime našich skúsenejších súperov“, dozvedeli sme sa od Tomáša.

V silnejšej triede do 2000 ccm si po dvoch podujatiach najlepšie viedla dvojica Ján Kováčik - Jozef Dobis na Lade 2107 VFTS. Poslednú súťaž však nedojazdili, čím stratili svoj náskok a o vedúce postavenie v triede sa kvôli tomu teraz delia s posádkou Miro Krbaťa - Roland Neugebauer na aute Renault Clio. „To, že som na tom tak, ako som, je náhoda. Vždy niekto odpadol tak, ako sme odpadli aj my. SRP je tu druhý krok pre začínajúcich jazdcov. Sezóna je celkom pekná, kým auto šľape, je to v poriadku. Páči sa mi, že to má nejakú úroveň a že sa zapisujú ozajstné časy, aké sú dosiahnuté, nie sú tam časy podľa sympatií... Najkrajšie podujatie bolo asi Prešov, aj keď bol s poruchou, veľmi pekný bol aj Lubeník. Auto dostalo najviac zabrať asi na Chválovej, ale je stavané na rally, tak by niečo malo vydržať, je oňho starané :) Je otázne, či ma bude vidieť na ďalších pretekoch, lebo je to dosť náročné ťahať všetko zo svojho a keďže niesom zaujímavý pre sponzorov, tak neviem, ako to pôjde s ďalšími sezónami, nechám sa prekvapiť aj ja“, povedal Miro Krbaťa.
O tretie miesto so stratou desiatich bodov na vedúce dvojice sa delia Radoslav Fabián a Igor Plichta s Richardom Gembickým a Petrom Bednárom.

Najvyššie postavenie v najsilnejšej triede a aj v celkovom hodnotení si zatiaľ držia Peter Lorenčík s Kamilom Rusnáčikom na Mitsubishi Lancer Evo X. Vyhrali dve z troch podujatí a určite ich uvidíme aj na zvyšných dvoch. „SRP je super projekt, privítal by som, keby nás spojili s Majstrákom, napríklad keby nás dali do "Fka", neviem či by to vyhovovalo každému. Najviac sa mi páčil Prešov, atmosféra super, usporiadatelia sa snažili a nenechali SRP v pozadí, ako to bolo na Salgó. Auto dostalo najviac zabrať samozrejme na Lubeníku. V prvej RS v cieli nám vypovedal motor, doslovne sa celý rozsypal a škoda je predbežne 10.000 €. Všetko sa na aute prerába a na budúci rok z neho bude dúfam čistokrvný pretekár, ak peniaze vystačia :-))) Rally Košice a Bratislava pôjdem na N-kovej EVO X od p. Lišku, ak vyjde všetko podľa plánu. Momentálne je to v štádiu vybavovania, ale na veľmi dobrej ceste, takže uvidíme v slovenskom SRP vynikajúce české vozítko“, informoval Peťo.

Druhé miesto v tejto triede si aj po „nešťastnom“ Lubeníku držia Tomáš Ondrej - Norbert Fodor. Totiž nečakane sa tejto dvojici podarilo „zaparkovať“ svoju Mazdu 323 do potoka. Tomáš k svojmu terajšiemu počínaniu povedal: „Tento seriál sa mi veľmi páči. Dlho som čakal na niečo také a som rád, že aj na Slovensku sa podarilo vytvoriť takéto preteky pre amatérov. Mne sa doteraz páčili všetky podujatia, no najviac to bolo Salgó - Gemer Rally. Auto dostalo samozrejme najviac zabrať na Chválovej. Ale Košice plánujem odštartovať každopádne, s čím, to nech je zatiaľ tajomstvo“.
Veľkú šancu o posun vyššie tak dostala posádka Radoslav Horňák - Roman Verebes. Aktuálne sa nachádza na treťom mieste a určite ešte bude mať záujem zabojovať o vyššie priečky.

Treťou posádkou, ktorá absolvovala všetky podujatia je Michaela Debnárová - František Debnár. Na aute Suzuki Swift si vyskúšala všetky tohtoročné trate a aktuálne jej patrí 7. miesto v triede SP1, so stratou len 2 bodov na posádku pred nimi.

Slovenský Rally Pohár sa približne o mesiac, v dňoch 16. - 18. septembra presunie do centra východného Slovenska, do Košíc. Práve tu absolvujú posádky náročnú rally pozostávajúcu z dvoch súťažných dní, ktoré sa do hodnotenia seriálu započítajú samostatne.


Zdenka Tamášová, 17.8.2010



<< späť na aktuality
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   rollyweb