Aktuality

Ako sa darilo Slovenskému Rally poháru na 36. Rally Košice

Po troch súťažiach Slovenského Rally Pohára sa posádky tohto seriálu presunuli v dňoch 16.-18.9. do centra východného Slovenska, na 36. ročník Rally Košice. Presadiť prvé dvojdňové podujatie bolo síce veľmi náročné, no vďaka snahe organizátorov sa to napokon podarilo. Pre účastníkov pripravili 80 km rýchlostných skúšok na piatich rôznych tratiach.

Predstavenie súťažných posádok prebehlo už vo štvrtok, o 17:30 hod.pred ho telom Yasmin. Zúčastnilo sa ho 27 dvojíc, ktoré už mali za sebou administratívne aj technické preberanie a tiež obhliadku tratí. Na rampe nechýbali známe mená, ktoré celý rok zbierajú body do celkového hodnotenia, ako Danielis - Marinecová, Lorenčík - Rusnáčik, Konečný - Lejko, Kriška - Bomba či jediná žena za volantom, Michaela Debnárová. Vyskúšať si obtiažnosť tratí prišli aj dve úplne nové posádky - Martin Sarvaš s Lukášom Birošom a manželia Rudi a Katka Dombyovci.

Prvé vozidlo odštartovalo do súťaže v piatok ráno hneď po odjazdení účastníkov Mediaracing Majstrovstiev Slovenska a Platinum Majstrovstiev Poľska v rally. Daždivé počasie, na mnohých miestach aj s hmlou, nebolo práve tým najlepším, čo mohli pretekári očakávať. Aj napriek tomu si náskok až jeden a pol minúty dokázal po prvých dvoch RS vytvoriť Tomáš Ondrej (Mitsubishi Lancer Evo VI), ktorý však svoju jazdu za víťazstvom nemohol kvôli technickým problémom dokončiť. Na prvé miesto sa tak posunul Róbert Ujpál (Renault Clio Ragnotti), ktorý svoju pozíciu až do konca dňa nezmenil a stal sa víťazom prvého dňa.

V sobotu čakali na pretekárov zvyšné tri rýchlostné skúšky. Na štart sa opäť postavili aj niektoré posádky, ktoré stihli po včerajších nedokončených pretekoch svoje autá opraviť. Jedným z nich bol aj Tomáš Ondrej, ktorý po prvej RS znova viedol, no technika mu ani v tento deň nedopriala a musel odstúpiť. Víťazstvo vo zvyšných dvoch RS si podelili Jozef Kriška (Škoda Fabia) a Rudi Domby (VW Golf). Ani jeden z nich sa však nepostavil na najvyššiu priečku, pretože tú po výborných výsledkoch, aj keď bez víťazstva v RS, obsadil Peter Herdický (Mitsubishi Lancer Evo IX). Po sčítaní časov z oboch dní sa víťazom 36. Rally Košice v seriáli SRP stala posádka Miro Krbaťa - Igor Plichta (Renault Clio), ktorá sa posunula na priebežné prvé miesto v celkovom hodnotení triedy SP2. Na stupňoch víťazov ho doplnili Rudi Domby na druhom a Rado Fabián na treťom mieste.

O pretekoch povedali:

Michaela Debnárová (Suzuki Swift, trieda SP1):
„Asi ako každý, aj my sme sa veľmi tešili na Rally Košice, ako na pretek v domácom prostredí. To, že aj pre SRP túto súťaž zaradili ako "dvojdňovku", nám už dopredu naznačilo, že to bude veľmi náročný pretek nielen na psychiku, ale aj na techniku. A do toho všetkého ešte aj to počasie sa rozhodlo, že nám ešte priťaží a urobí nám rýchlostky ešte náročnejšími. Do prvého dňa sme odštartovali veľmi opatrne, kým som si zvykla na tú vodu a blato, no v druhom kole sme sa už zlepšili takmer o pol minúty. Avšak stále to bolo s vedomím, že musíme dôjsť do cieľa prvého dňa bez akéhokoľvek "prúseru", ak chceme štartovať aj v sobotu. Druhý deň SRP štartovalo až poobede, a keďže v sobotu už nepršalo, trať už bola miestami suchá, no v lese bolo stále mokro a veľa blata. Našťastie sme to celé zvládli a úspešne došli do cieľa na 4. mieste vo svojej triede. Rýchlostky boli náročné, ale krásne a už teraz sa tešíme na ďalšie. Snáď sa nám podarí zúčastniť sa aj SRP na Rally Bratislava“.

Jozef Kriška (Škoda Fabia, trieda SP1):
„Na Rally Košice sme sa veľmi tešili. Je to náročná, dobre pripravená súťaž s nádhernými RS. Od začiatku sme vedeli, že to bude ťažké predbehnúť Danielisa na domácej pôde a vôbec nám v tom nepomáhal ani dážď. Piatok sme skončili druhí. Na Peťa sme veľa nestrácali, tak sme boli spokojní. To, čo nás znepokojovalo, bol náskok pred tretím Konečným len 1,1 sekundy. V sobotu na Herľanoch nás strata na ňho asi naštartovala a na Svinici sme zajazdili absolútny čas v SRP, čo nás potešilo. Vedeli sme, že Konečný má technický problém a na Danielisa sme mali dosť veľký náskok, tak koniec RS Slanec sme išli na istotu. Sme radi, že auto fungovalo bez problémov a my sme zvládli tak náročnú súťaž a v cieli sme boli prví v triede SP1“.

Rudi Domby (Volkswagen Golf, trieda SP2):
„Rally Košice boli veľkým testom pre naše autíčko a hlavne pre nás, ako posádku či zvládneme toľko ostrých kilometrov v súťažnom tempe. Pri tom bolo dôležité nespraviť chybu a zajazdiť nejaké dobré časy. Prvý súťažný deň bol veľmi náročný, išli sme opatrnejšie, aby sme neskončili hneď na začiatku. No ako sa ukázalo aj to stačilo na tretie miesto. Druhý deň sme začali výborne na Herľanoch. Potom prišla Svinica a naše sny sa skoro zmenili na krutú realitu, keď sme dostali defekt ľavej zadnej gumy a cca 8 km sme isli na "troch" kolesách. Stratili sme asi 1 minútu. ,Pred poslednou RS Slanec sme vymenili koleso, ale po odštartovaní som prišiel na to, že nejdú rýchlosti (povolená kulisa). Raz som mohol zaradiť, raz nie. Aj napriek týmto problémom sme vyhrali tú RS-ku a ja osobne si myslím, že tá mi aj najviac sedela :). Sme radi, že sme preteky dokončili úspešne na absolútne druhom mieste v silnej konkurencii. Musím poďakovať Katke za výborný výkon a 2 mechanikom, ktorí sa starali počas súťaže o naše súťažne vozidlo a samozrejme sponzorom“.

Peter Lorenčík (Mitsubishi Lancer Evo X, trieda SP3):
„Rally Košice bola určite najťažšia rally tejto sezóny. Na Liškovom aute sa mi išlo "ŤAŽKO" a to doslovne, autíčko je síce super, no až príliš silné na ten košický povrch, ktorý nás tam čakal. Trikrát sme skončili mimo trať, skoro na streche. Kamko na chvíľu normálne stratil reč, čiže sme sa stratili aj v rozpise, no bol som šťastný že sme doniesli auto celé. Ani som nerozmýšľal nad tým, ktorí vlastne sme. Do Bratislavy samozrejme ideme, ale už na našom autíčku“.

Tomáš Konečný (Suzuki Swift, trieda SP1):
Organizátori v Košiciach pripravili asi tú najkrajšiu súťaž akú sme doposiaľ absolvovali. Rýchlostné skúšky Ružín, Herľany, Svinica či Slanec sú presne to čo máme radi a voda a blato ich náročnosť mnohonásobne zvýšili. Skúsili sme si jazdu po vode na "dorezanom" slicku aj na intermediach, "pochytali" niekoľko krízoviek, potrápila nás prevodovka (posledné 2 rs bez dvojky) a zajazdili sme pár veľmi povzbudivých časov. Tohto sezónny cieľ, zbieranie čo najvačšieho množstva skúseností a postupné zrýchľovanie sme teda v Košiciach naplnili a už sa tešíme do Bratislavy. 


Zdenka Tamášová
Auto Klub Košice



<< späť na aktuality
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   rollyweb