Aktuality

Systém Majstrovstiev Slovenska v rally 2013

V uplynulých dňoch schválil Výkonný výbor Slovenskej asociácie motoristického športu Ročenku SAMŠ, ktorej súčasťou sú národné športové predpisy a teda aj systémy majstrovstiev vo všetkých motoristických disciplínach, ktoré spadajú pod športovú právomoc SAMŠ. Prinášame vám časť informácii, ktoré sa týkajú systému Majstrovstiev Slovenska v rally 2013 a Slovenského Rally Pohára 2013.

Majstrovstvá Slovenskej republiky v rally

Pre rok 2013 sú vypísané:
a) Otvorené Majstrovstvá Slovenska v rally – Open Slovak Rally Championship (OMSR) pre súťažiacich, jazdcov a spolujazdcov s platnou licenciou vydanou SAMŠ alebo tých, ktorí vlastnia licenciu vydanú ASN štátu patriaceho do FIA CEZ majstrovstiev - Zóny strednej Európy, čiže zo štátov: Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Taliansko, Macedónsko, Čierna hora, Poľsko, Srbsko, Slovinsko, a Slovenská republika.
Jazdci a spolujazdci, ktorí sú držiteľmi licencie SAMŠ – národnej alebo medzinárodnej (stupňa R alebo C) musia byť zároveň uvedení v nominačnom zozname jazdcov rally pre rok 2013. Do tohto zoznamu budú zapísaní jazdci, ktorí splnili všetky požiadavky uvedené v Ročenke SAMŠ 2013.
V OMSR sú vypísané klasifikácie podobne ako v minulých rokoch: absolútna klasifikácia (okrem historických vozidiel a vozidiel skupiny F), klasifikácia skupiny F, klasifikácie vo vypísaných triedach, klasifikácia historických vozidiel a klasifikácia teamov.

b) Majstrovstvá Slovenka v rally (MSR) – pre posádky, ktorých súťažiaci, jazdec a spolujazdec majú štátnu príslušnosť SR. V rámci MSR je vypísaná absolútna klasifikácia všetkých vozidiel.

Jednotlivých súťaží zaradených do OMSR/MSR sa môžu zúčastniť aj súťažiaci, jazdci a spolujazdci, ktorí sú držiteľmi licencie vydanej niektorou ASN štátu EU, ktorý nepatrí do FIA CEZ majstrovstiev. Výsledky týchto jazdcov a súťažiacich na podujatí sa nebudú započítavať do OMSR a ich účasť na podujatí nebude zohľadnená pre plnenie požiadaviek na klasifikáciu v seriáli.
Aj v nadchádzajúcej sezóne budú do kalendára MSR zaradené podujatia s odlišnou náročnosťou (dĺžkou RS) čo sa zohľadňuje aj v hodnotení. Preto rovnako ako v predošlých rokoch budú u dlhých, dvojetapových súťaží (dĺžka trate RS vyše 140 km) započítavané výsledky oboch súťažných dní samostatne.
Bodové hodnotenie ostáva nezmenené, pri hodnotení seriálu sa bude odpočítavať jeden výsledok v prípade 7 a menej súťažných dní a 2 výsledky pri osem a viac súťažných dňoch. 

Slovenský Rally Pohár (SRP)
Je vypísaný len pre držiteľov celoročnej licencie jazdca SAMŠ - licencia C, R, národné licencie, licencie „pohárové“. Jazdci musia byť držiteľmi vodičského oprávnenia skupiny B, absolvovať príslušné školenie a byť uvedení v nominačnom zozname jazdcov rally pre daný rok.
Pre SRP je rovnako ako vlani vypísaná absolútna klasifikácia a klasifikácia v triedach P1, P2 a P3.

Licencia jazdca (spolujazdca)
Systém vydávania licencii z predošlých rokov ostáva zachovaný. V súlade s predpismi FIA môže byť medzinárodná licencie jazdca pre disciplínu rally vydaná až po absolvovaní skúšobnej doby s národnou licenciou. To znamená, že SAMŠ môže novým žiadateľom vydať iba národnú licenciu a až po absolvovaní piatich súťaží s vozidlom v objemovej triede do 2000 cm3, môže takýto jazdec požiadať SAMŠ o vydanie medzinárodnej licencie jazdca. Poplatok za vydanie národnej licencie je 130 € a medzinárodnej 165 €.
Jazdci a spolujazdci SRP môžu požiadať o aj vydanie národnej licencie SAMŠ s obmedzením pre SRP, poplatok za jej vydanie je 50 €. Táto „pohárová“ licencia oprávňuje jej držiteľa na štart na pohárových podujatiach rally a PAV ale i na pretekoch v slalome, drifte a šprinte ak jazdec, resp. jeho vozidlo vyhovujú predpisom pre danú disciplínu.
Vydanie všetkých celoročných licencii jazdcov sa viaže na absolvovanie lekárskej prehliadky a predpísaného školenia. V priebehu roka je možné požiadať raz o výmenu licencie jazdca a to z nižšej na vyššiu.
V sezóne 2013 nie je vypísaná klasifikácia junior, avšak licencia jazdca rally, môže byť vydaná aj žiadateľovi, ktorý ešte nemá 18 rokov, ak je držiteľom vodičského oprávnenia ale v tom prípade musí jeho spolujazdec byť držiteľom medzinárodnej licencie, držiteľom vodičského oprávnenia minimálne 10 rokov a na tento účel ho orgán PZ na základe žiadosti zákonného zástupcu jazdca zapíše do evidencie vodičov.

Žiadosť o licenciu jazdca
Každý žiadateľ o licenciu musí na sekretariát SAMŠ predložiť vyplnenú a podpísanú žiadosť o licenciu, ktorú potvrdí lekár. Súčasťou je aj zdravotný preukaz, ktorý taktiež vyplní a potvrdí lekár.
Každý žiadateľ o licenciu má na formulári žiadosti vyznačiť svoju základnú disciplínu SAMŠ, ku ktorej sa hlási a zároveň vyznačiť aj ďalšie disciplíny, pre ktoré má vydaná licencia platiť.

Licencia súťažiaceho
Licencia súťažiaceho môže byť vydaná:
1)  právnickej alebo fyzickej osobe – podnikateľa; názov súťažiaceho môže byť odlišný od názvu právnickej osoby; počet súťažných posádok súťažiacich na túto licenciu nie je obmedzený
2) združeniu občanov
3) fyzickej osobe s obmedzením pre jedného jazdca
Výška poplatku za licenciu prvého a druhého typu je 85 € a za tretiu je 30 €.
V SRP môže byť licencia súťažiaceho nahradená licenciou jazdca, ktorý v tom prípade preberá aj funkciu súťažiaceho.

Spôsobilé vozidlá
V MSR nedochádza k žiadnym podstatným zmenám. Okrem vozidiel povolených pre regionálne FIA majstrovstvá budú môcť byť v MSR hodnotené aj vozidlá WRC (homologované do roku 2010), vozidlá národnej skupiny F, historické vozidlá (s preukazom FIA HTP alebo NHTP) a vozidlá NGT.
Predpisy pre spôsobilé vozidlá v SRP ostávajú nezmenené.

Pripomíname, že každá úprava sériového vozidla je vlastne jeho prestavbou. O súhlas s ňou musí majiteľ vozidla požiadať Technický výbor SAMŠ (na e-mail: predsedatv@gmail.com) s kópiu na adresu Rally komisie SAMŠ (rk@rallye.sk).

Výkonný výbor SAMŠ na svojom zasadnutí schválil aj predhlásenú povinnosť používať zádržný systém hlavy FHR na podujatiach MSR v PAO, PAV a rally.

Školenia
Podmienkou pri vydanie licencie jazdca SAMŠ je absolvovanie školenia, ktoré pozostáva z teoretickej a pre nových žiadateľov aj praktickej časti školenia.
Noví žiadatelia o licenciu musia najprv povinne absolvovať rozšírené teoretické školenie a následne na prvej súťaži absolvovať praktickú rallyškolu. Praktická rallyškola je určená celkom novým žiadateľom o licenciu, ktorí ešte nikdy neštartovali na rally zaradenej do kalendára SAMŠ.
Rozšírené teoretické školenie je povinné aj pre tých jazdcov/spolujazdcov, ktorí sa ho v minulom roku nezúčastnili (licencia im bola vydaná na základe individuálneho školenia).

Termín základného školenia je naplánovaný na 3. marca, rozšírené školenie pre nových žiadateľov sa uskutoční 2. marca 2013. Podrobnejšie informácie o programe školení a jeho mieste a tiež o termínoch a miestach testovaní súťažných vozidiel budú zverejnené v najbližších dňoch.

Rally komisia SAMŠ





<< späť na aktuality
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   rollyweb