Aktuality

35. Subaru Stilcar Rally Košice – spočítané, podčiarknuté

V dňoch 6. - 7. novembra 2009 Košice nachvíľu ožili poslednou rally udalosťou v sezóne 2009. Náročný pretek v nepriaznivom počasí bol čestnou bodkou za sezónou kde sa rozhodovalo o majstroch Slovenskej republiky v rally pre rok 2009.

 

Na košickú rally sa prihlásilo 58 posádok v MSR a 16 posádok v SRP. Administratívnym a technickým preberaním nakoniec prešlo 51 posádok v MSR v zložení: 30 slovenských, 8 českých, 3 poľských,3 maďarských, 5 zmiešaných česko-slovenských posádok, ako aj 1 rakúskej posádky a 13  slovenských posádok SRP. Pri obhliadke trate v priebehu štvrtka a piatka (5. a 6.11.), posádky oceňovali rôznorodosť tratí aj podmienok, zažili dážď, hmlu, mokré lístie a dokonca miestami sneh.

 

Súťaž začala slávnostným štartom v piatok 6.11 o 17.00 na Hlavnej ulici v Košiciach, posádky za veľkej účasti divákov prešli rampou a zahájili tak posledný rally pretek v tejto sezóne.

366 kilometrov dlhá trať súťaže pozostávala z deviatich rýchlostných skúšok o dĺžke 107 kilometrov na troch rôznych tratiach. Ako prvá bola RS Košice, v minulosti známa ako okruhová RS Anička ktorá sa naposledy išla v roku 2006. Táto RS dostala novú formu, bola predĺžená a upravená na polookruhovú RS. Ako druhú v poradí absolvovali súťažné posádky RS Žipov - vyše 20 km dlhá skúška na šmykľavom asfalte značne  preverila a pri prvom prejazde aj preriedila štartovné pole. Treťou bola RS Ružín vedúca popri Ružínskej priehrade, ktorá sa vyznačuje náročnou, technickou traťou, úzkou cestou s krásnymi pasážami. RS Ružín sa tento rok išla netradične v opačnom smere.

Účastníci Slovenského rally pohára absolvovali kratšiu verziu trate pozostávajúcu z troch rýchlostných skúšok v celkovej dĺžke skoro 27 kilometrov. Posádky mali možnosť prejsť dva krát RS Košice a jeden krát skrátenú verziu RS Žipov.

 

Posádka Stylex Motorsport Jozef Béreš – Róbert Müller zvíťazila na Rally Košice systémom štart cieľ. V prvej RS získala náskok 3,7 sekundy pred druhým Orsákom a rozdiel od ostatných udržala až do konca.
“Dodimu“ Bérešovi sa podarilo vyhrať osem z deviatich rýchlostných skúšok, keďže na RS 3 vyhrala posádka Rufa Rally Teamu Grzegorz Gzryb – Przemyslaw Mazur. Veľmi napínavý súboj medzi vedúcimi posádkami Mediaracing majstrovstiev SR Béreš/ M
üller a Grzyb/Mazur sa ukončil na štarte predposlednej RS 8, kde zaštrajkoval motor Grzybovej Fabie Super 2000 a auto neodštartovalo do RS. Pozíciu bronzového umiestenia si až do 7 RS udržiavala posádka Slovakia Rally Systemu Igor Drotár- Vladimír Bánoci ktorým podobne ako Grzybovi zlyhala technika a po RS7 ukončili svoje pôsobenie na Rally Košice.


Jednými z najväčších smoliarov na tejto súťaži bola posádka Kravárik - Kacvinský, ktorým sa v RS2 podaril naozaj husárky kúsok. Potom, ako na Žipove dali "strechu" sa im vďaka divákom podarilo dostať opäť na trať si po pár kilometroch výlet mimo zopakovali znovu a tentokrát sa im do súťaže vrátiť už nepodarilo.

Veľmi skoro ukončila svoje pôsobenie na súťaži aj posádka majstrov Českej republiky v rallyšprintoch Orsák – Vajík ale i posádka Csente – Lieskovský, ktorá si tento rok vybrala snáď už všetku smolu a na RS2 to oprela o strom, a neďaleko od nich to "odparkovala" aj posádka Hozmann - Kertész ktorá mala na Slovensku premiéru. Netradične haváriou ukončila svoje pôsobenie aj ďalšia maďarská posádka István Radó – Szilvia Kovács, ktorí jazdia so slovenskými licenciami a titul majstrov Slovenska už „mali vo vrecku“ pred touto súťažou. Aj ambície posádky Béreš – Slovák získať titul v kategórii historických vozidiel sa ukončili na tretej rýchlostnej skúške na ľútosť divákov, ktorí sa tešili na prejazdy legendárneho Audi Quattro.


Konečné oficiálne  poradie Subaru Stilcar 35.Rally Košice :

Absolútne poradie:
1. Styllex Motorsport      Jozef jr. BÉREŠ - Róbert MÜLLER / Peugeot 207 S2000
2. Hadik Autosport Egy. András HADIK - István JUHÁSZ / Subaru Impreza
3. Rzeznik Maciej           Maciej RZEZNIK- Boguslaw BROWIŃSKI /Škoda Fabia S2000


Poradie v triedach:

N4:
1.Jozef jr. BÉREŠ - Róbert MÜLLER
2. András HADIK -István JUHÁSZ
3. Maciej RZEZNIK- Boguslaw BROWIŃSKI

N3:
1. Ladislav Kiselička - Marián Lepka
2. Tibor Šamo - Jozef Tischler

N1:
1. Marek Špavelko - Milan Straka

A8:
1. Karl Rumpler - Mária Rumpler

A7:
1. Michal Ballay - Jirka Volf
2. Vladimír Hudy - Roman Grendel
3. Maroš Kysucký - Róbert Pečner

A6:
1. Roman Koňuch - Dušan Švec
2. Věroslav Cvrček- Petr Tešínský
3. Erik Juhász - Vojtech Bačinský

A5:
1. Jiří Brož - Martin Neoral


Skupina F – absolútne:

1. Augustín Podhájecký - Andrej Siska
2. Jozef Rusňák-Klaudia Proschingerová

3. Alexander Baffy - Marek Klus

 

F9:
1. Alexander Baffy - Marek Klus

F11:
1. Augustín Podhájecký-Andrej Siska
2. Matej Knapek - Peter švarc

F12:
1. Jozef Rusňák-Klaudia Proschingerová

 

Slovenský Rally Pohár:

Absolútne poradie:

1. Róbert Ujpál ml. – Róbert Ujpál
2. Igor Fecko – Martin Suttner

3. Richard Gembický – Peter Debnár
P9:
1. Peter Danielis – Adriana Marinecová
2. Jozef Kriška – Ján Bomba

P11:
1. Róbert Ujpál ml. – Róbert Ujpál
2. Richard Gembický – Peter Debnár
3. Tomáš Ondrej – Norbet Fodor

P12:
1.  Igor Fecko – Martin Suttner

 

Všetkým účastníkom súťaže ďakujeme za účasť, zvlášť divákom, priaznivcom rally, ktorých ani nevľúdne počasie nevyhnalo od tratí rýchlostných skúšok ale i posádkam, ktoré v náročných podmienkach nedorazili až na cieľovú rampu. Gratulujeme víťazom a veríme, že sa spoločne stretneme aj v sezóne 2010.




<< späť na aktuality
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   rollyweb