Aktuality

Slovenský Rally Pohár vstupuje do druhej sezóny

Už v priebehu úvodnej sezóny v roku 2009 si mohli účastníci Slovenského Rally Pohára v praxi overiť jeho základnú myšlienku – vyskúšať si svoje jazdecké schopnosti v menej náročných finančných podmienkach v prostredí „veľkej“ rally, pričom si mohli svoj výkon porovnať s tými najlepšími v slovenskej rally.

Formát, ktorý sme pre tento šampionát vlani zvolili sa v praxi osvedčil a preto bude v pripravovanej sezóne pokračovať s minimálnymi zmenami.

 

Podmienky účasti

Podujatí Slovenského Rally Pohára sa môžu zúčastniť držitelia celoročnej licencie jazdca SAMŠ ale podobne ako vlani aj amatéri s dennými licenciami.

O celoročnú licenciu môže požiadať, každý, kto dosiahol vek 18 rokov a vlastní vodičské oprávnenie skupiny B. Záujemcovia musia zaslať na SAMŠ vyplnenú žiadosť o licenciu potvrdenú lekárom, potvrdený zdravotný preukaz a fotografiu (táto sa môže zaslať aj e-mailom). Poplatok za vydanie národnej licencie pre rally je 116 €, pre žiadateľa so súťažným vozidlom skupiny F 66 € (len prvý rok) a poplatok za národnú licenciu s obmedzením pre SRP a slalom je 35 €. Všetci záujemcovia o licenciu budú musieť absolvovať školenie jazdcov rally, noví žiadatelia rozšírené školenie, ktoré sa uskutoční v dňoch 27. – 28. februára 2010 v Betliari a v Rožňave. Bližšie informácie o školení zverejní Rally komisia SAMŠ v najbližších dňoch.

 

Súťažiaci, ktorí majú záujem len o jednorázový štart v SRP môžu na súťaži odštartovať s dennými licenciami ak splňajú podmienky, že sú občanmi Slovenskej republiky, dovŕšili vek 18 rokov, sú držiteľmi platného vodičského oprávnenia skupiny B a absolvovali povinnú inštruktáž, ktorú zabezpečí organizátor podujatia v spolupráci s RK SAMŠ. Táto inštruktáž je zameraná hlavne na bezpečnosť a informácie o konkrétnom podujatí a neposkytuje taký rozsah informácii ako je tomu pri rozšírenom školení nových žiadateľov o licenciu jazdca rally.

 

Spôsobilé vozidlá pre podujatia SRP

Držitelia celoročnej licencie jazdca SAMŠ môžu na podujatí SRP súťažiť s vozidlami, ktoré boli otestované technickými komisármi SAMŠ, ktorí pre ne vydali preukaz športového vozidla. Môžu to byť vozidlá skupiny A, N, Super 2000 Rally, F, historické vozidlá  alebo vozidlá otestované do novej skupiny súťažných vozidiel „P“. Vozidlá skupiny P musia vyhovovať národným technickým predpisom pre skupinu P, musia mať platné evidenčné číslo, resp. zvláštne evidenčné číslo a povinné zmluvné poistenie pre daný kalendárny rok.

Súťažiaci s celoročnou alebo dennou licenciou môžu sa SRP zúčastniť aj s vozidlom neotestovaným, teda s vozidlom  bez športového preukazu. Avšak tieto vozidlá musia vyhovovať národným technickým predpisom pre skupinu P, musia mať platný technický preukaz, evidenčné číslo a povinné zmluvné poistenie pre daný kalendárny rok. Tieto vozidlá budú v hodnotení podujatí SRP zaradené do skupiny P.

Súťažiaci s dennou licenciou môžu súťažiť aj s vozidlom skupiny P s platným preukazom športového vozidla.

S vozidlom s objemom nad 2000 cm3 sa SRP môžu zúčastniť len jazdci s celoročnou licenciou SAMŠ, ktorí spĺňajú podmienky uvedené v Ročenke SAMŠ (absolvovali 5 podujatí s vozidlom do 2000 cm3, resp. tí, ktorých štart schválila Rally komisia SAMŠ na základe písomnej žiadosti, ktorá bude obsahovať zoznam všetkých štartov jazdca na automobilových podujatiach.

 

Podujatia SRP

Kalendár podujatí SRP v sezóne 2010 pozostáva z piatich podujatí. Rally komisia SAMŠ jedná ešte o zaradení šiestej súťaže.

30.4 - 01.05          Rally Prešov        

21. - 23.05            Salgó-Gemer Rally

09. - 10.07            Rally Lubeník

17. - 19.09            Rally Košice

05. - 06.11            Rally Bratislava  

 

Všetky informácie o súťažiach budú postupne zverejňované na oficiálnych webstránkach súťaží, na ktorých budú zverejnené stále zvláštne ustanovenia súťaže a prihláška. Tieto dokumenty budú dostupné aj na oficiálnej stránke SAMŠ www.sams-asn.sk.

Záujemcovia o účasť na podujatí musia v termíne, ktorý bude uvedený v zvláštnych ustanoveniach zaslať

prihlášku na podujatie a uhradiť prihlasovací vklad, ktorý bude uvedený v zvláštnych ustanoveniach.

Pre priebeh súťaží SRP platia športové predpisy pre podujatia MSR okrem výnimiek, ktoré budú prípadne uvedené v zvláštnych ustanoveniach súťaže.

Pre sezónu 2010 sa zvýšila predpísaná dĺžka trate rýchlostných skúšok - od 20 km do 40 km.

 

Vypísané klasifikácie a hodnotenie

Pre seriál Slovenského Rally Pohára je vypísaná absolútna klasifikácia a klasifikácie v objemových triedach do 1400 cm3,  nad 1400 do 2000 cm3 a nad 2 000 cm3.

Pri hodnotení SRP získa posádka v každej rally zaradenej do SRP body za umiestnenie v absolútnom poradí a v klasifikácii tried na prvom až desiatom mieste podľa stupnice: 20, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2 a 1 bod. Do konečného hodnotenia SRP budú započítané všetky výsledky.

 

Kalendáre súťaží, všetky predpisy – Medzinárodnej automobilovej asociácie FIA aj národné predpisy športové a technické budú postupne zverejnené na oficiálnej stránke SAMŠ www.sams-asn.sk.

Aktuálne schválené predpisy a kalendáre sú zverejnené aj na tejto stránke v článku "Nové predpisy pre 2010".

Národné technické predpisy pre skupinu P a systém SRP nájdete tu v prílohe.

 

 

Gabriela Szczeczinová

Rally komisia SAMŠ



pdf Predpisy pre SRP

pdf Technické predpisy - skupina P

<< späť na aktuality
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   rollyweb