Press
Nové zvodidlá na trati
V porovnaní s predchádzajúcimi sezónami tohtoročná kopcová štartuje netradične až polovičke roka, kým ostatné disciplíny už majú za sebou niekoľko podujatí. Prológom domáceho šampionátu bude počas prvého júnového víkendu súťaž v Štemberku, po ktorom sa môžu priaznivci aj jazdci tešiť na 4. ročník MORIS CUP Jahodná 2012. Ten sa uskutoční 9. - 10. júna.

Posledný deň tohto mesiaca je zároveň posledným pre tých pretekárov, ktorí sa chcú zúčastniť druhého podujatia sedemdielneho seriálu slovenského šampionátu Zoznam prihlásených jazdcov sa zaplňuje podľa predpokladov organizátorov, ktorí očakávajú viac ako sto pretekárov. Súťaž MORIS CUP Jahodná 2012 je zaradená do dvoch seriálov FIA - Európského pohára v pretekoch do vrchu 2012 (FIA ECC) i International Hill Climb Challenge 2012 (IHCC). Body z tohto kopca sa budú započítavať do majstrovstiev Slovenska ako aj Národného pohára PAV, ktorý svoju sezónu odštartuje počas tohto víkendu na Ostrej Lúke. V rámci tohto podujatia sa uskutoční aj súťaž majstrovstiev Poľska, odkiaľ by malo doraziť do metropoly východu okolo 70 jazdcov, avšak na presný počet si musíme ešte niekoľko dní počkať. Uzávierka prihlášok je 31. mája.

Ostatné tri ročníky MORIS CUP Jahodná ukázali, že o nový kopec sa dokázal pomerne rýchlo etablovať v kalendári a z roka na rok sa organizátori snažia úroveň podujatia zvýšiť nielen po spoločenskej ale hlavne športovej stránke. Pre zaradenie do kalendára FIA museli organizátori z Auto Klubu Košice ako aj spoločnosti Moris Slovakia urobiť viacero bezpečnostných úprav na ceste a doplnili aj niekoľko metrov zvodidiel. „V minulých dňoch sme na štyroch úsekoch zdvojovali zvodidlá, aby sme zvýšili bezpečnosť pri našej súťaži. Na druhej strane sa to využije aj pri bežnej cestnej premávke,“ hovorí jeden z organizátorov súťaže Marek Eliáš. „Presvedčili sme sa, že kopec Jahodná je špecifický a z jazdeckého hľadiska veľmi ťažký. Obtiažnosť spočíva v zmene rytmu trate a prispôsobeniu sa jazdca rôznemu charakteru, keď v dolnej časti sa jazdí na širokej trojprúdovej ceste a potom sa zužuje do dvojprúdovej s množstvo pravých a ľavých zákrut. Uvažovali sme o predĺžení trate a niekoľko stoviek metrov, avšak podmienkou boli zvodidlá. V spolupráci s mestom Košice sa v týchto dňoch zvodidlá montujú ale dlhšiu verziu trate použijeme až budúci rok, keď by sme radi privítali na našom kopci FIA majstrovstvá historických vozidiel.“

V zozname prihlásených na prvé domáce podujatie, druhé v celkovom seriáli MSR nechýba Martin Koiš, ktorý bol prvým rekordérom tohto kopca. Len nedávno predstavil súťažnú techniku, keď Ford Focus vystriedala menšia Fiesta, ktorá pod kapotou skrýva viac ako 600 koní. Z ďalších jazdcov môžeme spomenúť Ericha Achsa s formulou Opel Lotus, či Jána Miloňa so Škodou Fabia WRC, ako aj Petra Jureňu s enkovým Mitsubishi. Počas druhého júnového víkendu sa priaznivci automobilových súťaží do vrchu budú sledovať pekné športové výkony jazdcov na 4750 m trati dlhej západne od Košíc.

Tlačové stredisko MORIS CUP JAHODNÁ 2012

<< späť na press
all rights reserved Auto Klub Košice © 2009   flag eu  made in europe - rollyweb.sk