Press
Kassa rali ismét két nemzeti bajnokság helyszíne lesz
Az elmúlt tizenöt szezonban az autósportban Szlovákián a Kassai futamon már öt alkalommal küzdött meg egymással a szlovák – magyar mezőny a bajnoki cimekért. Szeptember 6.-8.-án ismét bemutatkozik nálunk a magyar mezőny immár hatodik alkalommal.

A magyar rali mezőnyt először Kassán 1996, 1997 és 1998-ban üdvözöltük. Az első közös szlovák – magyar futam bajnokság győztese 1996-ban az Aral Rally Team párosa ifj. Tóth János – Gergely Ferenc lett.

1997-ben írta be magát a Rally VSŽ Kassa históriájába a 22 gyorsasági szakasz, melyek összesen 237km hosszúak voltak, a leghosszabb gyors 18,1km hossztávú volt, az úgynevezett Svinica – Regeta gyors. A rajtra 27 magyar veresenypáros állt fel, melyekből legjobban a MOL Rally Team-hez tartozó Ranga László – Büki Ernő páros teljesített, és abszolút első helyet értek el, igy megnyerték a versenyt.

A 109 versenypárosból akik el is rajtoltak 1998-ban, 53 volt magyar páros. A legjobban a Kis Ferenc – Büki Ernő páros teljesített a Subaru Impreza WRC-vel. Összesen négy WRC kategóriájú autó állt rajthoz, amelyek előszor mutatkoztak be a szlovák nézőknek is. Volt még két darab Toyota Corolla WRC (ifj.Tóth János, Milan Dolák), és egy Ford Escort WRC (Szelecky Tamás).

6 év szünet után 2005-ben ismét elrajtolt Kassán a magyar mezőny is, ami ismét történelmet írt, mivel ebbe az évbe a 150 beregisztrált versenypáros közul 138 állhatott a Kassa rali rajtjához. A 2005-ös abszolút nyertese Turi Tamás volt a Škoda Octavia WRC-vel.

A 38.-ik Kassa rali csak pár héttel a kezdete előtt lett berakva a magyar bajnokság futamaként, mert sok versenyt fújtak le a hazai bajnokságban. Az abszolút nyertes a lengyel Kajetanowicz – Baran versenypáros lett, a magyar bajnoki futam nyertese a Kazár Miklós – Ferencz Ramón páros lett Mitsubishi Lancer EVO IX.-el.

A közös küzdelmekben nem csak Kassán találkozott a szlovák – magyar rali mezőny, a Salgó – Gemer ralin is látthattuk őket 2009 és 2010-es években, ahol az egyik nap a szlovák Gemer táján zajlott a verseny, majd a másik napon a magyar oldalon Salgótarján es Ózd pályáin folyt a küzdelem.

A szlovák rali mezőny már nyolc alkalommal vette fel a küzdelmet a magyar futamokon, először a Vredestein Miskolc ralin 1997-ben, majd 1998-ban a Veszprém ralin, és 2006-tól a Eger ralin talalkoztak. A nagyon ismert és gyönyorű Eger környékén már szinte otthon érzi magát a szlovák mezőny mivel a szlovák rali bajnokság itt nyitotta a szezonját 2006, 2008, 2009, 2010, 2011 és utoljára 2013-ban is.

A kölcsönös megmérettetés egyenlőre a magyar párosok javát foglalja, sikerül e vajon a 39. Kassa ralin ezt megváltoztani ?





<< back to press
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   flag eu  made in europe - rollyweb.sk