Press
4. sz.Sajtó tájekoztató

A 32. Rally Košice rajtra készen

 

Megkértük a 32. Rally Košice versenyigazgatóját JUDr. Szczeczina Pétert, hogy tájékoztasson minket az idei verseny előkészületeinek állásáról:

 

1) 9 nap múlva rajtol a 32. Rally Košice. Milyen stádiumban vannak a rendezvény előkészületei?

Februárban kezdtük meg a 32. Rally Košice előkészületeit. Elég időnk volt tehát a rallyval kapcsolatos összes teendő elvégzésére. 9 nappal a verseny előtt már csak pár dolog vár befejezésre – pl. ma adtuk nyomtatásra az itinereket, és már elkészültek a plakátok is. Mondhatjuk, hogy a rendezvény elő van készítve, rajtolhat akár holnap is.

 

2) Ez éven a Szlovák rally naptárából több rendezvény elmaradt. Kassa viszont hagyományosan meg lesz tartva. Miben rejlik annak a titka, hogy képesek az ilyen nagyigényű rendezvényt megszervezni?

Nagyon nehéz kérdés, a mi Autó klubunk tagjai számára is állandóan ez a kérdés vetődik fel. Az utóbbi időszakban megtörténik, hogy a rendezők neve be van mocskolva abban az értelemben, hogy a rendezvény megszervezésével nagy pénzt keresnek. Ilyen szavakat csak az ejthet ki, akinek halvány sejtelme sincs az autóversenyek rendezéséről Szlovák feltételek között. Ezért egyértelműen megmondom, hogy ennek határozottan nem a pénz az oka. Biztosan több indok játszik szerepet, a legfontosabb talán a felelősségérzet azért, amit teszünk. Ez a munka minket lelkileg kielégít, nem ezzel keressük a kenyerünket, ez a szenvedélyünk. Néha túl nagy szenvedély, de látjuk az eredményeket, és ez ösztönöz minket a további folytatásra. A rendezőbizottságban senkit sem kényszerítünk, hogy részt vegyen a munkában. Ha viszont beleegyezik, akkor akarja ezt tenni, és az eredmények is mutatkozzanak a munkája nyomán!

 

3) Hogyan érintette a rendezvény időpontjának megváltoztatása az előkészületeket?

Ha röviden kell felelnem, akkor nagyon pozitívan. Eltekintve attól, hogy több időnk volt az előkészületekre, az időpont változása nagyon megkönnyítette a tárgyalásokat, az engedélyeket kiadó szervekkel. A környezetvédelem szempontjából ez sokkal jobb időpont és a környezetvédelmiekkel problémamentesen sikerült megegyezésre jutni.

 

4) Készülnek más változások is az időponton kívül?

A szervezésnél mindig igyekszünk valamiféle képpen a látványosság növelésére. Bizonyos dolgokat, bár az akarat megvan, megváltoztatni nem tudunk. Pl. a pálya kiválasztását. Korlátozva vagyunk a lehetőségekkel, amelyek adottak. Egyik dolog a sportosság szemszögéből nézni a pályát, másik a biztonság, a harmadik, pedig a pálya használhatósága a környezetvédelem szempontjából stb. A környékünkön használt pályák változtatása nagy pénzbefektetést igényelne, ezért ebben az irányban való lényeges változások nem várhatóak. Ezen az éven egy változást viszont sikerült végrehajtani, mégpedig azt, hogy az összes tevékenységet, az adminisztratív átvételt, technikai gépátvételt, szervizelést, rajtot, parc fermét és a versenyigazgatóságot egy helyre sikerült központosítani – a Tempus Autoland, Kassa, Rastislavova utca 110 sz. alá. Ezzel a változással jó feltételeket biztosítottunk a nézők számára – egy helyen láthatják a versenygépkocsikat, és a versenyzőket különböző tevékenység közben. A versenypárosok és a versenyzőpárosokhoz tartozó személyzet is mindent egy helyen megtalál. Reméljük, hogy ez a változtatás sikeresnek bizonyul.

 

5) Rally Košice már hagyományosan ismert az érdekfeszítő magyar versenyzőpárosok részvételével. Ezen az éven ez más lesz esetleg?

Szeretném egy kicsit helyesbíteni a kérdést. Magyarországról érdekfeszítő magyar versenyzőpárosok azokban az években jöttek hozzánk, amikor a mi rendezvényünk a Magyar Országos Rallye Bajnokság részeként szerepelt. Így volt ez a múlt évben is, amikor is a középeurópai viszonyokhoz mérve képzeletbeli volt a versenyen résztvevő versenypárosok és versenyzők száma. Egy kicsit bánt minket, hogy ez a múltévi siker nem lett eléggé megbecsülve a médiák, de a Szlovák autó és motorsport (SAMŠ) végrehajtó bizotsága részéről sem. Ennek ellenére ezen az éven is arra készültünk, hogy a Magyar Országos Rallye Bajnokság részeként fogunk szerepelni. Ahogyan már ismert, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) ettől a szándékától az év elején visszalépett. Több ok is szerepet játszott, de ezek nem ennek a kérdésnek a tárgyát képezik. Ezek után világossá vált, hogy a magyar versenyzőpárosok részvétele a velük való személyes tárgyalásoktól fog függeni. Ma tudjuk, hogy Magyarországról jó versenypárosok jelentkeztek, akik biztosan kiveszik részüket a csúcselhelyezésért vívott küzdelemben.

 

6) Hány versenyzőpáros van jelenleg benevezve?

A benevezett versenypárosok listája az 50 –es számnál állt meg.

 

7) A bajnoki címért vívott küzdelem még nincs véglegesen eldöntve. Érdekes megmérettetés várható?

Az, hogy a Szlovák autó és motorsport (SAMŠ) végrehajtó bizottsága döntése alapján a verseny a Szlovák Köztársaság Rallybajnoksága (MSR) értékelésére, mint két önálló verseny kerül beszámításra, azt jelenti, hogy Kassán 90 pontért folyik majd a küzdelem. Majdnem minden nyitott még az ezévi bajnokságban és ezért éppen a Rally Košice az absolút finálé. A sportszínvonal szempontjából nézve ez a tény csak segít, és meggyőződésem, hogy a harc éles lesz.

 

8) Mire szeretné a nézőket figyelmeztetni?

A mi versenyünket bonyolult közgazdasági feltételek között készítettük elő. Annak ellenére mindent megtettünk, amit objektívan megtehettünk azért, hogy a rendezvény megvalósuljon. Nem a magunk részére, hanem a versenypárosok és a nézők részére készítjük mindezt. Ezen az úton szeretném őket megkérni, hogy segítsenek. Segítsenek azzal, hogy eljönnek a rendezvény központjába, hogy eljönnek a gyorsasági szakaszokra és ott fegyelmezetten fognak viselkedni, támogatnak minket a program megvételével. Ezek mind nagyon sokat segíthetnek nekünk a jövőben. Ha sok lesz a néző, érdeklődés lesz a médiák felől is, ez magával hozza a reklám partnerek és a szponzorok érdeklődését is. Ettől már csak egy lépés az új versenycsapatok és versenypárosok létrehozása. Ez az egyetlen út a mi sportunk előrehaladásához.

 

 

 

Košice (Kassa), 2006. 10. 12

A 32. Rally Košice sajtóirodája

 



<< back to press
all rights reserved Auto Klub Košice © 2006   flag eu  made in europe - rollyweb.sk